A kávé világpiaci ára egyre emelkedik, mégis sokan mindennap fogyasztják. A gyártók egyre többször hamisítják ezt a népszerű terméket, ami egészségügyi kockázattal is jár, ad hírt a Dívány.hu.
Így hamisítják
A kávéhamisítás egyik leggyakoribb módja, hogy
az őrölt kávét olcsóbb, pörkölt gabonafélékkel – például árpával, cikóriával vagy szójával – keverik össze.
Egyes esetekben a kávébabokat mesterséges aromákkal kezelik, hogy jobb minőségűnek tűnjenek, míg máskor egészen alacsony minőségű, sérült babokat – például a hulladéknak számító héjat vagy leveleket – használnak fel. Ezzel nagyobb mennyiségű terméket tudnak olcsón előállítani, és a laikusok nehezen ismerik fel a különbséget. Az egész piacot érinti a probléma, hiszen emiatt a tiszteséges termelők versenyhátrányba kerülnek, a vendéglátóipari szereplők pedig folyamatosan aggódhatnak az általuk felszolált kávé minősége miatt.
Ilyen hatása lehet
A hamisított kávé ivásának súlyos egészségügyi hatásai is lehetnek: az ismeretlen eredetű adalékanyagok allergiás reakciókat vagy emésztési panaszokat válthatnak ki. Egyes vegyi anyagok, amelyeket a rossz minőségű babok kezelésére használnak, hosszú távon akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.
Így ismerhetjük fel
Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén megállapíthatjuk, milyen minőségű kávét fogyasztunk:
- a hamisított kávé gyakran gyenge aromával vagy rossz mellékízzel rendelkezik,
- egyenetlen szerkezetű lehet,
- és egy pohár vízbe szórva hamar leülepszik.

Emellett érdemes figyelni a gyártói információkra, és csak megbízható forrásból vásárolni: a gyártóknak ugyanis kötelességük feltüntetni az élelmiszerek összetevőit. Az egyik jól ismert kávémárkához megtévesztésig hasonlító Oficial do Brasil nevet viselő termék csomagolásán például szerepel, hogy csupán “hagyományos kávéízű italról”, nem valódi kávéról van szó.
Soha nem mondtuk, hogy ez kávé. Egy olyan terméket hoztunk létre, amely kielégíti a magas árak miatt szenvedő fogyasztói réteg igényeit
– nyilatkozta a gyártó Master Blends.