Az ATV Híradója többek közt arról kérdezte az embereket, hogy szerintük tavaly óta a karácsonyi menühöz szükséges hozzávalók drágultak-e. A válaszadók egytől egyig jelentős áremelkedést tapasztaltak: nagyjából 15-20 százalékkal többe kerülnek a hozzávalók. Egyebek mellett drágább lesz idén a diós bejgli, egekben a déli gyümölcsök ára, de a mák és a gesztenye 2020-hoz képest most olcsóbb. A dió drágulásáért a dióburok-fúrólégy a felelős, a kártevő ellen sajnos nem tudnak mit tenni. A dióbél függően attól, hogy tört, negyedes, vagy feles dióról beszélünk, a 3000 és 8000 Ft közötti sávban vásárolható meg.
A sertéshús ára viszont nem növekedett: “Az idén év végén a legfontosabb sertés húsok, hús részek, és a darálthús az kb. ugyanannyiba kerül a fogyasztóknak, mint egy évvel ezelőtt, vagy ahogy látni egyes akciós újságok lapjain, akár még kevesebbe is” – jegyezte meg Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Ez talán jó hír, de drágult helyette minden más: egy év alatt, tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a munkahelyi étkezésé 10,5, a baromfihúsé 9,0, az éttermi étkezésé 8,8%-kal emelkedett.