A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, novemberi inflációs adatait alapján a Világgazdaság kiszámította, mennyivel drágult meg a karácsonyi menü tavalyhoz képest. Az összesítés alapján tavaly kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Az idén viszont már több mint ezer forinttal drágábbak a hozzávalók a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez, összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest.
Megdrágult a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli, a legdrágább tétel a listán persze még mindig a kilós ponty és a pulykahús, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt.
Csúcson az infláció
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben.