Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül. Vannak olyanok, akik a gyors espressóért rajongnak, mások szeretnek elidőzni egy habos, tejes cappuccino felett, de akadnak olyan hedonisták is, akik nem adják alább a habos, tejes, csokiszirupos mocha ízénél.
Akármelyik ital pörgesse is fel a reggelidet, a többségünk biztosan egyetért abban, hogy a nyári forróságban kevés dolog esik olyan jól, mint egy finoman elkészített hideg jegeskávé. Mivel nyakunkon a kánikula, összeszedtük a legfinomabb jegeskávé recepteket, adunk néhány tippet az elkészítéshez, ezek mellé pedig ajánlunk néhány szuper terméket is a tökéletes íz eléréshez.
Jeges vagy hideg kávé?
A kávé nagy utat járt be a világban. A kávézásnak mostanra pedig nemcsak kultúrája lett, de kész művészetté is vált. Talán ennek a tendenciának köszönhető, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb italnak számít a jeges kávé Európában. Ahogy a hideg kávé (cold brew) is.
Bár a jeges és a hideg kávét is hidegen szolgálják fel, a két ital között nagyon sok különbség van. Mint az olivemagazine.com írja, a jeges kávé esetében a kávét általában először forró vízzel készítik el, majd lehűtik valamilyen módon. Amennyiben forró vízzel készítjük a kávét, az ital sokkal jobban és gyorsabban oxidálódik.
A hideg vagy szobahőmérsékletű vízzel készített kávé ezzel szemben más ízt és minőséget ad az italnak. Ez a változat kevésbé oldódik, de az elkészítési folyamat is hosszabb időt vesz igénybe. A hideg vizes áztatás akár fél-egy nap is lehet. A jól elkészített cold brew esetében egyébként nagyon magas koffeintartalmú italt kapsz, az ilyen kávék koffeintartalma akár a filteres változatok kétszerese is lehet.
Mi kell a jeges kávéhoz?
Egy kávézóban szürcsölni a finoman elkészített kedvenc italodból, mindig nagyon hangulatos. Ugyanakkor drága is. Rengeteg házi jeges kávé viszont egyszerű alapanyagokból készül, ráadásul otthonról is ugyanolyan klassz ízt kölcsönözhetsz az italoknak. Sőt, a jeges kávét a kedvenc hozzávalóiddal és szirupjaiddal is elkészítheted otthon, így egy kis kísérletezés után akár a saját ízvilágodnak tökéletesen megfelelő kávécsodát is tudsz majd kreálni magadnak.
A jeges kávé elkészítéséhez elég megfőznöd egy szimpla főtt kávét vagy eszpresszót. Ezt egyszerű kávéfőzővel, eszpresszógéppel vagy kapszulás eszpresszóval is megteheted.
Az italhoz ezen kívül mindenképp szükséged lesz egy bőségesebb mennyiségű jégre, valamilyen tejre ( a legtöbb jeges kávéhoz bármilyen tej, például mandulatejet, zabtej, szójatej, sőt akár még kókusztej is szuperül passzol), emellett szükséged lesz még szirupokra (ez szintén tükrözheti íz ízlésvilágod, beszerezhetsz például egyszerű vaníliakivonatot, vaníliaszirupot vagy karamellaöntetet).
A jeges kávé előnye, hogy egyszerűen elkészíthető, olcsó és nem kellenek különösebben extra eszközök, alapanyagok hozzá. Amennyiben pedig a nyár közeledtével úgy érzed, hogy kezd unalmassá válni, elég egyszerűen új összetételek után nézned. A biztonság kedvéért azért ajánlunk 3 tuti receptet.
Az ízlésedhez alkalmazkodó jegeskávé
Az eatingonadime.com oldalán egy olyan fantasztikus jeges kávé receptet találtunk, amit egyszerűen megoldhatsz a kedvenc – és így valószínűleg a konyhádban is fellelhető – alapanyagokból.
Az ital elkészítéséhez szükséged lesz:
- Erős főzött kávéra (A reggel után megmaradt kávé vagy cappuccino is tökéletes alap.)
- Tejre (Bármilyen tej passzol az italhoz, akár kókusztej is, ha azt szereted)
- Szirupra (A szirupok esetében is csupán az ízlésvilágod szab határt, használhatsz bátran vaníliás, karamellás ízeket)
- Jégre
1. lépés: Főzzünk egy erős csésze kávét, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, vagy hűtsük le a hűtőszekrényben.
2. lépés – Ha ezzel megvagy, egy nagy poharat tölts meg (körülbelül háromnegyedéig) jégkockákkal.
3. lépés – Öntsük a pohárba a lehűtött kávét és tálaljuk a jégen.
4. lépés – Adj hozzá 2 evőkanál szirupot – mindenképp kóstold meg, ha nem érzed az igazinak, önts még hozzá egy kicsit a kívánt édességszint eléréséhez-. Ezt követően keverjük össze jól az italt, hogy a szirup íze egybeolvadjon a kávéval. Majd öntsük bele a tejet, és óvatosan keverjük össze.
5. lépés – Ha szereted, az ital tetejére jöhet még egy kis tejszínhab, szirup és vaníliakivonat.
Csokoládés kókuszos jegeskávé
Ha valaki szereti a csoki és a kókusz kombóját, ennek az italnak szintén nem tud majd ellenállni. A cuisinart.com ajánlásával készült ital szintén egyszerű, mégis ínycsiklandó.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze kókusztej, lehetőleg hűtve
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál kakaópor
- csipet tengeri só
- 1 csésze jég
- 3/4 csésze főzött kávé, hűtve
1. lépés: Öntsd a kókusztejet, a juharszirupot, a kakaóport és sót egy magas pohárba. Ezután keverd össze egy villával, hogy összeérjenek az ízek.
2. lépés: Add hozzá a jeget, majd a hűtött kávét is az italhoz. Aztán mehet is a tálalás!
Nutellás jegeskávé
Végül jöjjön egy krémes, csokis kávés csoda a Nutella rajongóinak.
Mint a Cosmopolitan írja, a kávé hozzávalói közt van:
- Jég
- 100 ml tej
- 1 teáskanál eszpresszó jellegű instant kávé
- 100 ml forró víz
- 1 evőkanál Nutella
1. lépésként: Tölts meg egy hőálló poharat jéggel, és öntse rá a tejet. Egy másik pohárban vagy bögrében keverjük össze az instant kávét a forró vízzel. Adjuk hozzá a Nutellát, és 2 percig keverjük, amíg feloldódik.
2. lépés: Töltsd a nutellás kávékeveréket a tejjel teli pohárba, és fogyaszthatod is!
+1 a cold brew elkészítéséhez
A cold brew elkészítése bár hosszadalmas, de egyáltalán nem bonyolult feladat. Az italhoz szűkséged van – általában – őrölt kávéra. Az őrleményt keverd össze vízzel, majd hagyd ázni – egy szimpla edényben vagy french pressben – egy éjszakán át, körülbelül 12 órán keresztül.
Ennyi idő alatt a kávé lassan átjárja a vizet, és egy erős, koncentrált főzetet hoz létre. Hosszabb áztatási idővel erősebb kávét kapsz. Másnap reggel szűrd le az italt. Ezután tehetsz bele jeget, tejet és bármi ízlésednek megfelelőt, és már kész is a cold brew.
A nem ízesített cold brew kávé hűtőben 1-3 napig is tárolható. Ha sok marad az italból, öntsd a a kávét a jégkocka tartóba, majd tedd a hűtőládába. Ha a következő kávézáskor ezeket használod fel a kávédba, még intenzívebb ízélmény vár rád.
Néhány termék, amelyekre szükséged lehet
Jegeskávéhoz tehát bármilyen kávéfőzőt választhatsz. Már csak azt kell eldöntened, hogy olcsóbb vagy drágább készülékeket szeretnél. Az automata kávéfőző (1. kép) az erős aroma és finom kávé ízét biztosítja. A termék rendelkezik 3 hőmérséklet-beállítással, 3 darálási fokozattal, gőzfúvókával cappuccino készítéséhez és állítható kávéadagoló csővel.
A kotyogós kávéfőző (2. kép) olcsó és klasszikus. A termék űrtartalma 150 ml. A filteres főző (3. kép) térfogata 1,25 lilter, rendelkezik digitális kijelző érintésvezérléssel, az AROMA funkció kétfázisú kávékészítést biztosít. Legyen szó cappuccinoról vagy eszpresszóról, a kapszulás kávéfőző (4. kép) pedig akár 30 másodperc alatt megcsinálja kedvenc kávédat.
- 1Automata kávéfőzőhomeandcook.hu
- 2Kotyogós kávéfőző alza.hu
- 3Filteres kávéfőzőalza.hu
- 4Kapszulás kávéfőzőhomeandcook.hu
Hideg kávéhoz szintén nem szükséges drága gépekre és alkatrészekre költeni. A termékek közt keresgélve találhatsz egész olcsó kávékészítőket (2. kép és 3. kép), de kifejezetten professzionális szerkentyűket (1. kép és 4. kép) is.
- 1Cold Brew készitő szett coffee66.hu
- 2Kávéfőző/jeges teafőzőtemu.com
- 3Kávé/tea készítőikea.com
- 4Asobu Cold Brewer gourmetkave.hu
A Startlap Vásárlás cikkeiben szereplő termékeket a szerkesztők szubjektíven válogatják. Azonban, ha vásárolsz valamit a fenti linkeken keresztül, partneri jutalékot kaphatunk.