Egy új kutatás szerint az irodai kávéfőzőgépek nem tesznek jót az egészségnek: az általuk főzött kávé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek növelhetik a koleszterinszintet, és ezzel hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához, írja a Study Finds.
Így növeli a kávéfőző a koleszterinszintet
Az Uppsalai Egyetem és a Chalmers Műszaki Egyetem tudósai felfedezték, hogy a munkahelyi kávéfőzők lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek növelik a koleszterinszintet, mint a hagyományos, papírszűrős otthoni kávéfőzők.
A kávéfogyasztásnak számos előnye van: serkenti a kognitív funkciókat és egyéb módokon is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Azonban nem mindegy, milyen módszerrel készített kávét fogyasztunk, hiszen egyes fajták hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A szakértők már a ’80-as évek óta tudják, hogy
a szűretlen kávé növelheti az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint
– a szívbetegségek kockázatával összefüggésbe hozható rossz koleszterint.
A kutatók svéd egészségügyi intézmények 14 kávégépéből származó italt vizsgálták meg, és elemezték a bennük található cafestol és kahweol vegyületek mennyiségét. Ezeket a természetes vegyi anyagokat (az ún. diterpéneket) az 1990-es években azonosították, mint a fő bűnösöket a szűretlen kávé koleszterinszint-emelő hatása mögött. A papírszűrők általában felfogják ezeket a vegyületeket, de a legtöbb munkahelyi kávéfőzőben található fémszűrők lehetővé teszik, hogy ezek a vegyületek a csészébe kerüljenek.

A számok is ezt igazolják: a kutatók a főzőgépes kávéban 176 milligramm/liter átlagos cafestol-koncentrációt mértek, ami
csaknem 15-ször magasabb, mint a papírszűrős kávéfőzőben talált 12 milligramm/liter.
A kahweol hasonló mintázatot mutatott.
Érdemes lehet inkább otthon kávézni
A kutatók kiszámították, hogy három csésze gépi kávé papírszűrős kávéfőzővel készült itallal való helyettesítése heti öt napon át 0,58 millimol/literrel csökkentheti az LDL-koleszterinszintet. A hosszú távú hatás figyelemre méltó: a tesztelt kockázati modellek alapján az LDL-koleszterinszint ilyen mértékű csökkenése
öt év alatt körülbelül 13 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Egy teljes 40 éves életpálya során a kockázatcsökkenés elérheti a 36 százalékot, amennyiben hajlandóak vagyunk lemondani az irodai kávéról.
Összehasonlításképpen a kutatócsapat különböző otthoni kávéfőzési módszereket is tesztelt: a dugattyús (french press) és a kotyogós kávéfőzőkben készült italokban mérsékelt diterpénszintet (kb. 90 mg/l cafestol) mértek, míg az eszpresszó kávéfőzők mintáiban nagy eltérések mutatkoztak:
egyesek rendkívül magas, akár 2447 mg/l koncentrációt mutattak.
Ugyanakkor a papírszűrők rendkívül hatásosak a diterpének eltávolításában.
Ez az eredmény egybecseng egy másik norvég kutatással, amely szerint a szűretlen kávé fogyasztása 20 éven keresztül mérhetően magasabb szív- és érrendszeri halálozással jár. A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy a szív egészsége érdekében inkább szűrt kávét fogyasszunk a szűretlen helyett. Egyetlen csésze gépi kávé nem fog ártani, de a több évtizedes napi fogyasztás jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.