Januárban másfél évtizedes csúcsra, 7,9 tized százalékra gyorsult az infláció Magyarországon. A csirkecomb 24%-kal, a burgonya 23%-kal, a vaj pedig 18%-kal többe került idén januárban, mint egy évvel korábban. Van, ami kevésbé drágult, ám összességében is kétszámjegyű élelmiszer-áremelést mért a KSH. A bolti drágulásnak pedig nincs vége: a GKI friss felmérése szerint
utoljára a 2008-as világgazdasági válság óta, azaz 14 éve akart annyi cég árat emelni, mint most.
Az inflációs várakozások ugyanis további inflációt okoznak, hiszen mindenki próbál előre menekülni. “Ha árajánlatot teszek 3 hónap múlva a szállításra, akkor nyilván úgy kalkulálok, hogy ezek az áremelkedések megtörténnek, tehát eleve egy magasabb árat mondok” – taglalta az RTL Híradóban Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.
Az Európai Bizottság úgy számol, a tavalyi 5,2%-ról gyorsul 5,4%-ra idén az éves infláció Magyarországon, az árstop pedig mindössze 0,1 százalékponttal foghatja vissza a pénzromlást. Magyarországon az uniós átlag felett emelkednek az árak, az Eurostat adatai szerint decemberben az ötödik legmagasabb inflációt mérték nálunk a 27 tagállam közül.