A húsvét elképzelhetetlen főtt tojás nélkül: megkínálhatjuk vele a locsolkodókat, jól passzol a tormához és sonkához a reggeli hidegtálon, befestve pedig tökéletes ajándék. De ahhoz, hogy a tojás ne repedjen meg főzés közben, szépen hámozható legyen, és színezéshez is jól mutasson, nem árt néhány trükköt bevetni. Összegyűjtöttünk pár szuper praktikát a tojás megfőzéséhez és hoztunk néhány extra festés-ötletet is!

Így kerülhetjük el a repedést
- Ne a hűtőből vegyük ki a tojást! A hideg tojás a forró vízbe kerülve könnyen megreped. Érdemes 15-20 perccel a főzés előtt kivenni őket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
- Érdemes pici ecetet önteni a főzővízbe. Ha mégis megrepedne a tojás, az ecet segít, hogy a kifolyó fehérje gyorsan megdermedjen, így nem lesz „szétfolyt” tojásunk. Elég egy evőkanál ecet egy lábos vízhez.
- Egy kis só is mehet a vízbe: egy teáskanál só segíthet, hogy könnyebben hámozható legyen a tojás, és a fehérje gyorsabban megszilárduljon, ha kiszivárog.
- A tojásokat mindig hideg vízbe tegyük fel főni, így fokozatosan melegszenek fel, és kisebb az esély a repedésre.
Tipp: Ha a húsvéti sonka főzővizét használjuk a tojásfőzéshez, extra ízes, zsíros tojásokat kapunk majd.
Fontos az idő is
Nem mindegy, hány percet főzzük a tojásokat, ettől függ ugyanis az állaguk.
Lágy tojás: 3–4 perc elegendő forrástól számítva. A fehérje ilyenkor megszilárdul, de a sárgája még folyós marad.
Félig lágy tojás: 6–7 perc. Ebben az állapotban a sárgája már nem folyik, de még krémes állagú.
Kemény tojás: 10–12 perc. A sárgája teljesen átfő, de nem még nem zöldes szélű – ennél több főzési idő már kiszáríthatja és „kénszagúvá” teheti a tojást.
Főzés után azonnal érdemes hideg vízbe tenni a tojásokat, hogy megállítsuk a főzési folyamatot – így a héjuk is könnyebben lejön majd!
Természetes színezés zöldségekkel
Ha nem szeretnénk bolti tojásfestéket használni, vagy valami igazán különleges, természetes árnyalatra vágyunk, kipróbálhatjuk a klasszikus módszereket. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a színező lében, annál intenzívebb lesz a szín. A meleg lé jobban színez, de ha nem sietünk, a hűtőben egy éjszakás áztatás is remekül működik.

Vöröshagyma héja – Ez narancsos, rozsdás vöröses árnyalatot ad. Egy marék héjat főzzünk meg kb. 20 percig, majd ebbe tegyük bele a főtt tojásokat, és hagyjuk állni benne pár órát vagy akár egy éjszakát.
Lilahagyma héja – Zöldes, barnás, kékes árnyalatot is adhat.
Lila káposzta – Gyönyörű kékes-lilás tojásokat eredményez. Apróra vágva főzzük meg, majd ebbe az erős színű lébe tegyük a tojásokat. Ha egy kis ecetet is adunk a vízhez, élénkebb színeket kapunk.
Cékla – Rózsaszín, pirosas árnyalatot ad. Nyersen lereszelve, vízben felfőzve szép színt enged.
Kurkuma – Sárga tojások készülnek belőle, elég 1-2 evőkanálnyi kurkumát a vízbe tenni.
A természetes színekhez jól mutatnak a levél- vagy viráglenyomatos tojások. Tegyünk egy petrezselyemlevelet a tojásra, csavarjuk be nejlonharisnyába, kössük meg, és így tegyük a festőlébe. A levél helyén világos minta marad. Ha fényesebb tojásokat szeretnénk, egy kis olajjal kenjük át őket száradás után.