Akár 15-20 százalékkal is drágulhatott a húsvéti bevásárlás tavaly óta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint, számol be az ATV.hu. A legfőbb élelmiszerek ára jelentősen emelkedett.
Brutálisan drágult a tojás
A húsvét alapvető élelmiszerei közé tartozik a füstölt sonka, a tojás, a kalács, a torma, és a különféle zöldségek. Kozák Tamás, Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint szinte valamennyi termék drágult tavalyhoz képest:
“A sertés sonka nagyjából 5 százalékkal haladja meg a tavalyi árat, a tojásoknál van egy picit jelentősebb áremelkedés, ugye ott a madárinfluenzát említeném meg, mint alapvető fő okot.
A tojásoknak az ára olyan 15-20 százalékkal haladja meg az előző évit.
Nagyjából egy olyan 15-20 százalékkal többet költünk most húsvétkor, mint egy évvel ezelőtt” – magyarázta a szakértő.

A füstölt lapocka kilója már 2100 forinttól elérhető, míg
a legolcsóbb füstölt csülök 2500 forint.
A legmélyebben akkor kell a zsebünkbe nyúlnunk az egyik hazai üzletláncban, hogyha szívsonkát akarunk vásárolni, ennek ugyanis 5990 forint kilója.
Az édességek is megdrágultak
A CBA-ban emellett 430 forinttól kapható csokinyuszi – nagy a választék, olcsóbbtól a közepesen drágán át egészen a prémium 1600 forintosig sorakoznak a polcokon. Fodor Attila, az üzletlánc kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a tejbevonó masszából készült édességekre ma már szinte egyáltalán nincs igény, a vásárlók jellemzően a drágább termékeket keresik az ünnepekkor.
“Jelentős mértékű árváltozás az egy évvel korábbihoz képest nem igazán történt, a csokoládéfiguráknál tapasztalható egy 10-15 százalékos árnövekmény, az összes többi ilyenkor érintett árucsoportnál jellemzően a múlt évi árszinttel azonos számokat láthatnak a vásárlók” – nyilatkozta a szakértő.