A Mokka riporterei piacmustrára indultak: utánajártak, hogy a húsvéthoz szükséges élelmiszerek beszerzésének ára idén hogyan alakul vidéken és a fővárosban.
Van különbség Budapest és vidék között
Míg az egyik budapesti piacon a parasztsonkának 2000, addig a mangalicasonkának 6000 forint kilója. Ha a hagyományos kötözött sonkát nézzük, 3480, a gyorspácolt 1890 forintba kerül kilónként. Az ünnepi asztalról egyes zöldségek sem hiányozhatnak, egy csomag retek nagyjából mindenhol 100 forintba kerül, az újhagyma 200-ba. A tojások árát picit fel szokták vinni ebben az időszakban, most még nagyjából 39 forint, napokon belül akár 50 is lehet. Az L-es fehér tojás például 70 forintot kóstál. A klasszikus torma 300 forint, egy kis számolással és az alap hússal számolva nagyjából 3600 forintos összeg jött ki.
Eközben a vidéken, Nyíregyházán a sonka nem drágult, a füstölt lapocka, a tarja, a comb pedig 2800 forint körül van, a kötözött sonka 2000. A retek, az újhagyma, a saláta ára nagyjából 300 forint, a hazai paradicsomnak, paprikának 1500, 2000 forint kilója, míg a magyar tormából is 2000 forint egy kiló. Egy tojás ára 38-45 forint. A riporter számításai szerint 4400 forintból megvan a vásárlás, míg a járókelők 20 ezer forint feletti összeget mondtak, az egyes termékekből többet vásárolnak, több főre.
Drágulhat a tojás az ünnepekre
Maguk a kereskedők is elmondták, hogy a húsvéti időszakban felmegy a tojás ára, akár 65 forintba is kerülhet egy darab.”Most körülbelül 40-50 forint egy tojás, én úgy gondolom, hogy húsvétra ez akár 60-65 forintra is felmehet” – mondta korábban Kovács Lajos állattenyésztő.