Annyira nem lesz durva húsdrágulás, de azért van egy-két kivétel karácsony előtt
Mennyivel lesz drágább idén a karácsonyi menü, mint tavaly: mi a helyzet a sertés-, a baromfi-, és a marhahús árával, milyen tényezők szabályozzák most az árfekvést? A Pénzcentrum az iparág szakértőit kérdezte ezekről.
A lap előrevetítette, hogy a kacsahús idén mindenképp megdrágul, akinél ez elengedhetetlen összetevője az ünnepi lakomának, annak megemelkedett költségekkel kell számolnia. A fenyőfa ára szintén magasabb a tavalyihoz képest: az élő fenyő ára nagyjából 10 százalékkal nőtt, és a műfenyők is több pénzbe kerülnek.
A vásárlók szabnak gátat az áremelkedésnek
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak elmondta: lesz ugyan áremelkedés az adventi időszakban, csakhogy ez várhatóan nem lesz jelentős. Ez nem csak a húsfélékre, hanem minden másra is vonatkozni fog szerinte – a drágulás gátja pedig éppen a fogyasztás visszaszorulása.
“Jelentős élelmiszerdrágulás a karácsonyig hátralévő néhány hétben nem várható, kismértékű áremelkedésre azonban számítani kell. Ennek hátterében főleg a szezonális hatások játszanak szerepet, a forint gyengülése várhatóan később, januártól fog csak megjelenni az emelkedő árakban. A lakossági fogyasztás gyengélkedése, vagyis
az, hogy a vásárlók nagyon megnézik, mire költenek, gátat szab az elkövetkező hetekben is a durva áremelkedésnek
– fogalmazott Braunmüller Lajos. “A húsoknál is kismértékű drágulás várható csak, ezek közül kiemelkedhet a sertéshús, amelynek fogyasztása december hónapban szezonális okok miatt mintegy 25 százalékkal nagyobb, mint a többi hónapban. Ez a plusz kereslet okozhat áremelkedést érezhető mértékben, de kiugró drágulásra karácsonyig itt sem kell számítani” – tette hozzá.
A sertéscomb drágulhat
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: szerinte nagyjából megmaradnak a sertéshús árának szintjei a következő hetekben, de van egy kivétel. “A sertéshúsok illetve sertéshúskészítmények esetében a következő hetek során körülbelül az előző évben az ünnepek előtt kialakult fogyasztói árszinttel fognak találkozni a vásárlók.” – mondta Éder Tamás a Pénzcentrumnak.
Egyedül a sertéscomb esetében kell magasabb árakra számítani. Ennek oka az, hogy a sertéscomb tavaly még ársapkás volt,
ami adminisztratív módon kialakított nyomott árszintet eredményezett ennek a terméknek az esetében. Az árat befolyásoló szabályozási eszközök kivezetését követően a sertéscomb ára is megemelkedett a normál piaci szintre” – magyarázta a szakértő.
Éder Tamás azt is elmondta:
tulajdonképpen az a csoda, hogy a drágulás csak kisebb mértékű lesz, az ágazat problémái ugyanis egyre súlyosbodnak.
“Közel két és fél éve az élősertés ára az EU-ban és így Magyarországon is olyan szinten van, ami a sertéstenyésztők döntő többsége esetében lehetőséget ad a megfelelő jövedelem melletti gazdálkodásra. A termékpályán ma elsősorban a húsipari vállalkozások küzdenek nehézségekkel, mivel közülük sokan a magasabb élősertés árakat nem tudták az elmúlt évek során beépíteni az átadási áraikba. Piaci információk szerint, ennek eredményeként ma sok húsipari vállalkozás küzd súlyos gazdasági nehézségekkel” – mondta az iparági szövetség elnöke.
A Pénzcentrum a marhahús-árakkal kapcsolatban megkereste Wagenhoffer Zsombort, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatóját. A szakértő a marhahúsról azt mondta: szerinte
drágulást érzékelhetünk, de ennek nem az ünnepi szezon, hanem a piac működése az oka.
“Európában nőttek a felvásárlási árak, leginkább azért, mert a zöldpolitika változásai miatt megváltozott a kereslet, kimondottan csökkenő tendencia figyelhető meg. Csökken egyébként a húsfogyasztás is, de a sertéságazat szerte a kontinensen jobb évet zárhat az előzőeknél. A marhatenyésztők esetében egyre többen szállnak ki, ez pedig szintén csökkenti a kínálatot – ez egészen biztosan dráguláshoz vezet a piaci logika szerint” – fogalmazott Wagenhoffer Zsombor.