Szolnokon indul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése, a rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. működteti – közölte a MOHU termék és anyagáram vezetője pénteken a települési sajtótájékoztatón.
Borsfay-Horváth Judit elmondta, hogy a program meghatározott, társasházas részeken indul. Hozzátette: nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább.
Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.
A MOHU vállalta, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítja, és 10 százalék alá viszi a jelenleg az országban kiemelkedően magas, lerakásra szánt hulladékot – ismertette Borsfay-Horváth. A társaság céljának nevezte a hatékonyan működő, egységes hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását, amelynek része a szelektív hulladékgyűjtés is. A koncessziós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be 2024-től a konyhai biohulladékok házhoz menő gyűjtését – fűzte hozzá.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle.
A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez a mezőgazdaság számára. Különösen fontos lesz a visszagyűjtésnél, hogy minél magasabb tisztaságú anyagot tudjanak gyűjteni.
Lits László, a szolnoki NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a programmal első körben húszezer embert, azaz több mint ötezer-négyszáz családot szeretnének elérni. Jellemzően a Széchenyi városrészben és a Bajcsy-Zsilinszky úti tízemeletes épületekben élőket fogja érinteni a projekt.
A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.
Szólt arról is, hogy kezdetben a barna kukát hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer kimosni. Kiemelte: január 27-én és február 3-án a Széchenyi városrészben három helyen kezdődik meg a lakosság részére az 5 literes konyhai gyűjtőedények osztása.
Összesen 14 településen indul el a házhoz menő hulladékgyűjtés
Borsfay-Horváth Judit arról tájékoztatott: az év elején tizennégy településen indítják be fokozatosan a programot. Több helyen már februárban megkezdődhet a szolgáltatás, más településeken márciusban.
A MOHU honlapján szereplő információk szerint az érintett települések: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezetei.
Mi kerülhet a gyűjtőedényekbe?
Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint a konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.
Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ezekhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.
(MTI)