Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormányhivatal és a járási hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának szakemberei 69 helyszínen, összesen 154 élelmiszeripari terméket vizsgáltak meg. Nézték többek között a termékek fogyaszthatósági- és minőségmegőrzési idejét, a tárolási feltételeket, illetve a dokumentáció- és jelölésvizsgálatot is elvégezték.
Akadtak hiányosságok
Az ünnepi időszakban elsősorban a karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátósokat, a hús- és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítóit és forgalmazóit vették górcső alá. Kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszerforgalmazás általános higiéniájának és a termékek származásjelölésének ellenőrzésére. A bevásárlókosarakat használó forgalmazóknál a kosarak tisztítását és azok aktuális higiéniai állapotát is vizsgálták.
Az ellenőrzések során elsősorban higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat találtak, de több esetben a dokumentáció és a dolgozók egészségügyi alkalmassága sem felelt meg az előírásoknak. A feltárt szabálytalanságok miatt három létesítmény működését felfüggesztették, hat esetben pedig azonnali termékkivonást rendeltek el. Az ellenőrök egy alkalommal figyelmeztetést, két esetben pedig bírság kiszabását alkalmazták, összesen 600.000 forint értékben. További három eljárás folyamatban van – tudatta a JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet.