A hekk a sütödék elsőszámú kedvence már évtizedek óta. Sokan hiszik, hogy magyarországi hajfajtáról van szó, hiszen messze ez a legnépszerűbb és a legolcsóbb. Mivel a hal és a frissesség kéz a kézben járnak, kevesen gondolnák, hogy a hekk akár több ezer kilométert is utazik a kifogása után, mielőtt a tányérunkra kerül. Magyarországon a Merluccius hubbsi, azaz az argentin hekk van leginkább jelen – pedig nincs is a Balatonban. Ott inkább az édesvízi halak (ponty, keszeg, kárász), ragadozó halak (harcsa, csuka, süllő), angolna, jövevényhalak (amúr, busa) élnek, míg a hekk a világ másik feléről érkezik hozzánk – taglalta egy horgász az RTL Fókuszban. A hekk ára ingadozik, nagyjából 420-600 forintot kérnek 10 dekagrammért – a legolcsóbb hal a kínálatban, még úgy is, hogy átutazza a fél világot, szemben a hazai halakkal.
Miért mondható ilyen olcsónak? Mert az óceánból halásszák, olcsó a kitermelése. Szállításnál csak arra kell figyelni, hogy folyamatos hűtést kapjon, ha ez megvan, frissen kerülhet már az asztalra. A hekk mellett talán a süllőt kérik a legtöbben a balatoni halsütödékben, annak legalább van köze a magyar tengerhez. A halfogyasztás egyébként továbbra is siralmas Magyarországon, messze elmarad az európai átlagtól: jóformán csak nyáron és a karácsonyi időszakban fogy a hekk, a ponty és a harcsa nagy mennyiségben. Némi előre mozdulás, azért már tapasztalható ezen a területen. A szakemberek már dolgoznak az ügyön, remélhetően egyre több magyar termelésű hal kerül majd a fogyasztók asztalára. A hekk azonban vélhetően soha nem lesz köztük, hacsak Magyarország egy huszárvágással ki nem terjeszti a határait az Atlanti-óceán partjáig.