A HEINEKEN Hungária az első globális sörgyárként vonta ki PET-palackos termékeit a portfóliójából (évi 200 tonna műanyagtól mentesítve ezzel a környezetet), és még azelőtt ökológiailag lebomló papírpoharak használatára állt át, hogy ezt a törvényi szabályozás kötelezővé tette volna. Az idei évtől kizárólag üveges, hordós és végtelenszer újrahasznosítható alumíniumdobozos termékeket gyárt és forgalmaz, 2030-ra pedig a – a tervek szerint – karbonsemleges termelésre, 2040-re pedig a teljes ellátási lánc tekintetében is zéró kibocsátásra áll át.
Egyedi papírpohár a sörnek
A vállalat 2019-ben kezdett el dolgozni azon, hogy csökkentse hulladék- és műanyag-felhasználását. Ennek egyik kulcsfontosságú lépése volt, hogy – felismerve a fogyasztói igényeket – a műanyagpoharak használatáról magyarországi beszállítótól származó, ökológiailag lebomló papírpohárra váltottak. Az ehhez felhasznált alapanyag kizárólag elsődleges rostból, kémiai beavatkozás nélkül készül, mentes mindennemű szennyezőanyagtól, így a karton és a bevonat is komposztálható és újrahasznosítható. Fontos szempont volt, hogy minimalizálják a környezeti hatást és hazai gyártótól vásároljanak, egyúttal arra is törekedtek, hogy megszokott gazdag sörélmény megmaradjon.
Az egyedi kialakítású, kifejezetten a HEINEKEN számára tervezett pohárral egyébként a fogyasztókat is edukálják, ugyanis a poharakra nyomtatott szövegbuborékokban különféle, a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat helyeztek el. A papírpohár bevezetését első körben országszerte mintegy 1000 helyszínen tervezi a HEINEKEN Hungária, a közeljövőben közel 3 millió papír pohár kerül hazai vendéglátóhelyekre, amelyek közül 895 ezer darab 450 partnerhez már meg is érkezett. Az átgondoltabb disztribúciónak és a felelősségteljesebb hulladékgazdálkodásnak köszönhetően, a leszerződött hárommillió papírpohár 10 millió műanyagpoharat lesz képes kiváltani – írja a MárkaMonitor. A vállalat még idén első alkalommal meghirdeti Sajtódíj pályázatát is, melyre olyan újságírók, szerkesztők, bloggerek és vloggerek jelentkezését várják, akik sokat tesznek a felelős és fenntartható gasztronómia, illetve vendéglátás népszerűsítéséért.