A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megjelent ajánló szerint egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. Szerintük a csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín. A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.
Erre figyelj a dinnyeválasztáskor
Lényeges szempont, hogy a gyümölcsöket milyen körülmények között tárolják. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek és ezáltal könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen
a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.
Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladónak van lehetősége a kézmosásra, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása.
A Nébih azt is elárulta, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.