Az idei búza toxintartalma többszörösen meghaladta az egészséges értéket, ami a teljes kiőrlésű pékáruk esetében komoly veszélyt jelenthet – állítja Raskó György agrárszakember.
Az ATV Start műsorából kiderült, komoly fuzáriumfertőzés miatt a hazai búza egyharmadát nem lehet humáncélra felhasználni.
Hagyományos őrléskor ugyan leszedik a toxint tartalmazó külső héjat, teljes kiőrlésnél azonban a korpát is beledarálják a lisztbe, így az ebből a lisztből készült pékáruk emberi fogyasztásra sem alkalmasak, sőt, „komoly veszélyt” hordoznak – figyelmeztet Raskó.
Kik vannak veszélyben?
A szakember szerint a teljes kiörlésű pékáruk részben azokra lehetnek ártalmasak, akik gyereket szeretnének, a toxintartalom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolja azáltal, hogy a férfiaknál például drasztikusan lecsökkentheti a hímivarsejtek számát.
Raskó György tartózkodna ezen termékek vásárlásától. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, a teljes kiörlésű termékeket jóhiszeműen kismamáknak, kisbabáknak és krónikus gyomorbetegségben szenvedőknek ajánlják, ami toxinos alapanyag esetében nagyon nem szerencsés.