Nyár elején a Startlapon is beszámoltunk róla a Pénzcentrum cikke nyomán, hogy az Olaszországban kapható Fantában sokkal magasabb a gyümölcstartalom, mint a hazai boltok polcain lévőben, és ezt akkor a gyártó sem tagadta.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy nem csak az európai országokban eltérőek az összetevők – írja most a Pénzcentrum. Olyan videóra bukkantak ugyanis, ami igazolja, hogy az amerikai Fantában egyáltalán nincs is narancslé, csak színezők és adalékanyagok. Egy TikTok felhasználó az olasz és az amerikai Fantát hasonlította össze. A két termék egyébként színre is teljesen más: az amerikai színe sokkal élénkebb narancsos, míg az olasz változat inkább sárgás.
A görögben a legtöbb a gyümölcs
Ezzel szemben, míg a görögországi Fantában 20% gyümölcslé van, az olasz verzióban 12% a gyümölcslétartalom, a magyar üdítőben pedig 5%.
„Mindig azt mondom, hogy figyelni kell az élelmiszer-összetevőkre az Egyesült Államokban. Nincs olyan üdítőital, ami jót tenne, de én csak akkor engedem meg magamnak a Fantát, amikor Olaszországban vagyok. Európában rengeteg szabályozás vonatkozik az élelmiszerekben használható vegyszerekre, bárcsak nálunk is így lenne. Emberek, nézzétek meg a címkéket” – mondta a Miciamammas nevű felhasználó videójában.
A II. világháborúban fejlesztették ki
A Fanta története a II. világháborúra nyúlik vissza, amikor az amerikai Coca-Cola cég németországi leányvállalata, a Coca-Cola GmbH nem tudott importálni szirupot az Egyesült Államokból a háborús szankciók miatt. Ezért egy helyi terméket kellett kifejleszteniük.
Így született meg 1940-ben az eredetileg almás-citrusos ízű Fanta. A háború után a Fanta népszerűsége csökkent, de a Coca-Cola Company 1960-ban újraélesztette a márkát, és azóta világszerte kedvelt üdítő.