A cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek az idei fagylaltszezonban – nyilatkozta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak.
Az interjúban Erdélyi Balázs úgy fogalmaz, egyelőre bizakodóan tekintenek a nyári szezonra, nem számítanak jelentős visszaesésre a keresletet illetően. “A fagylalt árának a tavalyi, nagyobb szintű emelését kimondottan jól fogadta a piac, megértették a vendégek, nem volt visszaesés. Idén a legtöbb helyen csak az infláció mértékével emelkednek a fagylaltárak,
a legtöbb cukrászdában 450-500 forint között lesz idén egy gombóc fagylalt ára.
Úgy érezzük, hogy ez az áremelés önmagában nem fog kereslet visszaesést generálni”
– mondja a szakember.
A jelenlegi gazdasági környezetben valószínűleg sokak életéből kimaradnak a külföldi utazások, a wellness hétvégék, vagy akár a családi vacsorák egy minőségi étteremben, ezekhez képest még mindig olcsóbbnak számít egy cukrászdai látogatás.
“Míg egy leves ára jelenleg 2000 forint körül mozog, addig egy szelet torta ára nagyjából csak a fele, 1000 forint környékén van. Ha összehasonlítjuk a nyersanyagokat és a belefektetett munkát, akkor a sütemény árának is 2000 forint körül kellene lennie, ahogy az éttermi desszerteknél ez meg is valósul jelenleg” – nyilatkozta a lapnak Erdélyi Balázs.