Az elmúlt egy év megviselte a vendéglátóhelyeket, köztük a cukrászdákat és fagyizókat is, átlagosan 50 százalékkal esett a forgalmuk. Várták már a terasznyitást és a jó időt, az új szezonra pedig sok újdonsága, és megszokott, kedvelt ízekkel is készülnek. A Mónika Fagylaltozó és Cukrászda tapasztalatai szerint évek óta töretlen a gyerekek körében a rágógumi ízű fagyi (Nube) népszerűsége, idén pedig az egzotikus gyümölcsös, kekszes-karamellás ízvilág lehet népszerű. A Fagyi Pont idén is kísérletezik a népszerű sütemények fagylalt verzióinak elkészítésével: tavaly az Eszterházy volt a nagy kedvenc, de idén is sikerük lesz a sütemény/torta ízű jeges csodáknak. A Pénzcentrumnak azt is elárulták: egyre több vegán ízzel kísérleteznek, növekszik ezekre az igény. A kicsik imádják a vakáció ízt is, ennek köszönhetően nem kell válogatni: ez a csoki, az eper, a vanília és a málna találkozása.
Az Erdős és fiai Cukrászda cukrásza szerint egyre többen szeretik a “tiszta” ízeket – például a tökmag, a mangó, rózsaborsos vanília, és persze a legfinomabb magvakból (pisztáciából, a makadámdióból, pekándióból) készülő fagyik, vagy az alkoholos gin-tonik, az Irsai Olivér, a forraltbor fagyi, esetleg a fűszeres finomságok. Ezzel párhuzamosan sokan keresik az összetettebb fagyikat is: amikor a tölcsérre kenve egy komplett desszertet kap a vendég sütifalatokkal, krémekkel, gyümölccsel gazdagítva. A cukrászdában mindkét típus rajongói találkozhatnak idén új, különleges ízekkel.
A Fragolánál előtérbe kerülnek a magvak, a gyümölcsök közül az egzotikus gyümölcsök a slágerek, és általánosságban elmondható, hogy a mentes termékek egyre inkább előtérbe kerülnek.
A gluténmentes, a vegán termékek egyre sikeresebbek és kelendőbbek ezen szempontok miatt. És valóban, több helyen sláger a magvas, ugyanakkor a sós és az egyéb különlegesen fűszerezett fagylaltoknak is van vásárlóközönsége.
Drágul a fagylalt
Az elmúlt napok nagy híre volt, hogy áremelkedés várható már a fagyik esetében is. Míg tavaly 300–350 forintba kerültek a Balatonnál a gombócok, 2021-ben lesz olyan fagyizó, ahol 400–420 forintot is elkérhetnek a hétdekás tölcséres édességért – ezzel együtt a sütemények ára is emelkedik.
Idén is lesz Év Fagyija
A Cukrász Ipartestületet szerint: ha a rendeletek miatt idén sem lesz más lehetőségük, akkor a tavalyihoz hasonlóan újra kétfordulós versenyként fognak szervezni az “Év Fagylaltja” eseményt. Regionális előselejtezőkből, a fővárosi döntőbe továbbjutott fagylaltokból fog kikerülni a győztes. A zsűrizés szempontjából is egyszerűbb a kiváló fagylaltok közül kiválasztani a legjobbat.