Bár az utóbbi időszakban meglehetősen szélsőséges volt az időjárás, ennek ellenére a felkeresett cukrászdák és fagylaltozók nagy részében megnyitották a hűtőpultokat, hogy elnyalhassuk az általunk választott gombócokat.
Ezért emelkedik a fagyi ára
A magas infláció és az energiaárak jelentős emelkedése ellenére az általunk felkeresett 12 cukrászdából és fagylaltozóból mindössze egy zárt be, háromban a hideg időjárás miatt még nem árultak jégkrémet, egy pedig még egyáltalán nem nyitott meg az idei évben, de az előkészületek nyomát lehetett látni.
Fontos megjegyezni, hogy a cukrászdák nehéz helyzetben vannak, hiszen az élelmiszerek áremelkedése őket különösen érinti. Nem élhetnek az árstop adta lehetőségekkel, így a cukrot és a tejet is piaci áron kell beszerezniük. De ugyan így érinti őket az energiaár emelkedése a hűtőpultok és nagy teljesítményű sütők miatt. Ebben az esetben szintén nem vonatkozik rájuk a kormány által meghatározott rezsicsökkentés, ami az átlagfogyasztásig él minden háztartásban.
Idén is marad a gombócos fagyi
Annyiban nem változtak a mostani trendek, hogy továbbra is a gombócos fagyik domináltak, mindössze egy helyen árulták súlyra a kézműves terméküket. Van viszont olyan olasz fagylaltozó, ahol nem gombócot, hanem kenést adnak a vendégeknek.
Van olyan hely is, ahol a hagyományos fagylalton túl pálcikás jégkrémet árulnak. Minőségük ellenére ez sem kerül sokkal többe, mint ha máshol vennénk két vagy három gombócot.
Így tehát különbséget leginkább a minőségben és az összetételben lehet keresni. Jó hír, hogy a mostani körkép elkészítésénél azt tapasztaltuk, hogy majdnem mindenhol lehetett kapni cukormentes változatot is.
Így alakulnak az árak
Tavaly átlagosan 350-400 forintba került egy gombóc fagyi és várható volt, hogy idén tovább emelkednek az árak.
Az általunk kiválasztott helyszínek közül négy helyen kaphattunk gombócos fagylaltot, melyeknek átlaga 442 forintra jött ki.
Ez azt jelenti, hogy 10-25 százalékkal többet kell fizetnünk idén nyáron a kedvenc édességünkért a tavaly nyári árakhoz képest.
Meglepő volt, hogy az árak nem igazán függtek a cukrászdák elhelyezkedésétől, azaz nem feltétlen volt igaz, hogy a turisták által kedvelt helyen drágább lett volna egy gombóc fagyi.
Míg a Kodály köröndnél található egyik mellékutcában a Dolce Intervalloban 500 forint volt egy gombóc, addig egy sokkal frekventáltabb helyen, az Andrássy úttól néhány lépésre, a Nagymező utcában található Bocskai Cukrászdában 398 forintért árulták a fagylaltot.
Akkor sem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha minőségi fagylaltot szeretnénk enni. A cukrászdák által, helyben készített édességek nem feltétlen drágábbak, mint egy albán pékségben gyártott fagyi.
Míg a Bocskai Cukrászdában 398, és a Lövölde-téren található Sommer Cukrászdában 420 forint volt egy gombóc, addig az Arany János utcai metrómegálló mellett található albán pékségben 450 forintért tudtunk volna fagyit venni.
Sok különlegesség között válogathatunk
Akik a hagyományos ízeken túl valami különlegességet kóstolnának, azok évről-évre egyre több lehetőség közül választhatnak.
Ilyen például a Hisztréria Cukrászda, ami Tápiószecsőről tovább terjeszkedve 2016-ban az Andrássy úton is megnyitotta új egységét. Ez az a cukrászda, ami 2021-ben megalkotta Magyarország Cukormentes Tortáját. Náluk például súlyra mérik a fagylalt árát, ami 100 forintba kerül dekagrammonként.
Érdemes megemlíteni a Gelateria Pomo D’oro-t, ami kézműves fagylaltjait csak és kizárólag minőségi olasz alapanyagokból készítik. Minden nap 12 féle fagylalt közül választhatunk és az olaszokhoz hasonlóan nem gombóc formájában, hanem kenéssel kerül a tölcsérünkbe. Ha az 590 forintos egységárat és az így kapott mennyiséget figyelembe vesszük, akkor ez sem mondható kiugró árnak a korábban említett cukrászdákhoz képest.
A körkép készítésekor kakukktojás volt a Sas utcában található Anjuna Ice Pops, ahol valódi gyümölcsökből készítenek jégkrémet. Itt a mini változat 790 forint volt, míg a normál méret 1250 forint. A különleges ízesítésű jégrémet, mint például a mákos, vaníliás fekete szezámosak 1380 forintért árulták.