A magyarok "kedvenc olaja” nem alkalmas sütésre: rendkívül mérgezővé válik a forró serpenyőben
Napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, szójababolaj, földimogyoróolaj, kukoricaolaj és még sorolhatnánk. De vajon melyik az az étolaj, ami a legjobb a sütéshez? A kérdésre a Nosalty egy korábbi cikkéből kapjuk meg a választ.

A gasztrooldal számolt be róla, hogy séfek véleményére voltak kíváncsiak a legjobb sütőolaj tekintetében. Mint írták, hat séfet kérdeztek meg, és mindannyian egyöntetűen állították, hogy
sütéshez az avokádóolaj a legjobb választás.
Miért az avokádóolaj a legjobb?
Cezar Zapata séf szerint az avokádóolaj azért remek választás, mert 270 fokon sem ég meg, emellett semleges ízű, selymes textúrájú, és egyenletes barnulást biztosít.
A szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai közül kiemelendő, hogy tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, köztük A- , B3- , D- , E- és K-vitaminnal. Ugyanakkor gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, valamint természetes fényvédő, és segíti a sejtek regenerálódását.
Hogyan készül az avokádóolaj?
Az avokádóolaj hidegen sajtolással készül, amely során nem használnak magas hőmérsékletet, hiszen ez rossz hatással lenne értékes összetevőire, valamint nem kerül hozzá semmilyen adalékanyag.
Jól passzol mártásokba, szószokba, majonézekbe – olvasható a Nosalty cikkében.
Az olaj, amit kerüljünk sütéskor
Mivel az avokádóolajat arany árban mérik – egy webshopban találtunk 50 ezer Ft/l árú terméket is -, nem csoda, hogy idehaza a legelterjedtebb étkezési olaj az évről évre dráguló, de ennek ellenére is jóval kedvezőbb árú napraforgóolaj.
Mint arról beszámoltunk, a kormány bevezette az árrésstopot a kereskedelemben, azaz március közepétől 30 alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot. A 30-as listán szerepel a napraforgóolaj is.
Miért ne süssünk napraforgóolajjal?
A magyarok “kedvenc olaja” tehát a napraforgóolaj, csakhogy a szakértők szerint eznem alkalmas sütésre, mivel mérgezővé válik a serpenyőben, ami hosszútávon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után.
A lengyel Medonet újság brit egyetemi kutatásokra hivatkozva azt írja, hogy a napraforgóolaj melegítése káros anyagok szabadulnak fel – háromszor nagyobb mennyiségben, mint például az avokádóolaj-, amelyek gyulladást, szívbetegségeket és daganatos betegségeket is okozhatnak. A kutatás szerint a napraforgóolajjal való sütés során felszabaduló káros anyagok mennyisége gyakran akár 200-szorosa is lehet a megengedettnek.
Különösen káros, ha az olajat többször felmelegítjük, ami mind az éttermekben, büfékben, mind pedig sok háztartásban gyakran előfordul.
Ha már mindenképp a napraforgóolajra esik a választásunk, elsősorban hideg ételekhez, például saláták, öntetek elkészítéséhez javasolt használni – jegyzik meg a cikkben.