Harmincnégy eperízű jégkrémet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), melynek során főként a termékek gyümölcs- és cukortartalmát vizsgálták, emellett az aromák, emulgeálószerek és stabilizátorok jelenlétét is górcső alá vették – írja a Magyar Nemzet.
Bár a górcső alá vett összetevők mennyiségének átlagtól való eltérése nem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, jelenlétük meghatározza a termék jellegét. A TVE ezen kívül környezetterhelési szempontból értékelte a termékek csomagolását is.
A Magyar élelmiszerkönyv szabályzata alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalék gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik, amelyiknél pedig csak aroma adja a gyümölcsízt, a gyümölcsízű megjelölést kapta – olvasható a lapban.
Szintén fontos szempont a vizsgálatoknál, hogy a hűsítő finomságban megtalálható-e valamilyen allergizáló anyag, például szentjánoskenyérmag-liszt, guargumi, esetleg pálmaolaj.
A TVE vizsgálatán átesett termékeknél a gyártók általában megfelelően használták a gyümölcstartalomra utaló elnevezést.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjén két magyar fejlesztésű termék végzett az élen: az All in food eper és az Anjuna eper és mangó jégkrémei, mindkettő papírdobozos kiszerelésben forgalmazva.