A borairól híres Burgundiában készülő Époisses az egyik legszúrósabb szagú sajt, de nem ez az oka annak, hogy illegális az USA-ban – írja a Vince.hu. Az Amerikai Egyesült Államokba a sajt feldolgozási módszere, a 60 napnál rövidebb ideig tartó érlelés miatt tilos importálni jelenleg a francia specialitást.
Az Époisses nyers, pasztőrözetlen tejből készül. Bár alapból kifejezetten egészséges baktériumok találhatók benne, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a rövid érlelési időnek köszönhetően fennáll a veszélye a kórokozók elszaporodásának, ezek közül pedig néhány – például a Listeria – életveszélyes is lehet.
A Vince.hu megemlíti, hogy a szabályozás egy 1999-es esetre vezethető vissza, amikor két ember meghalt, miután Listeriával fertőzött Époisses-t ettek. Egy utólagos vizsgálat során azonban kiderült, a szóban forgó sajt valójában nem is Époisses volt, hiszen pasztőrözött tejből készült.
A 14. század óta létező francia sajtkülönlegesség tehéntejből készül, színe narancssárga, állaga puha, krémes, íze csípős, fűszeres, egyszerre édes és sós.
Az Époisses Európa-szerte elérhető, delikáteszekben Magyarországon is árulják.