Aki rendszeresen görgeti a TikTokot, valószínűleg találkozott már Ritával, aki mindenféle tárgyról vagy ételről mintát vesz, majd egy üvegcsészében megnézi, hogy mennyi baktériumot tartalmaznak.
A magát növényorvosnak tituláló videós ezúttal a nyár egyik népszerű gyümölcsét, az epret vizsgálta meg. Arra volt kíváncsi, hogy a boltban vásárolt étel mennyi baktériumot tartalmaz tisztítva és mosatlanul.
Először a mosatlan eperből vett mintát, majd a tisztítatlan gyümölcsöket olyan vízbe áztatta, amibe kevés ecetet és szódabikarbónát tett. Miután kiszedte a vízből és megszáradt a levegőn, mintát vett a másik eperből is.
12 óra elteltével az üvegcsészében ugyanúgy megjelentek a mosatlan bolti és a tisztított eper után is a baktériumok, de ez utóbbinál valamennyivel kisebb mértékben.
Egy nap elteltével sem lett jobb a helyzet, mindkét esetben tovább szaporodtak a baktériumok és gomba is nőtt a mintából. Rita szerint azért, mert érdemesebb lett volna az epret folyóvízzel megmosni, nem pedig egy tálban beáztatni.
Azt is hozzáteszi, hogy az eredmény miatt senkinek nem kell aggódnia,a mikroorganizmusok ugyanis az életünk részei és nem feltétlenül rosszak. Ráadásul a videón látható mértékben nem nőnek az epren baktériumok és gombák, ahhoz egy speciális táptalaj kell.
@plantprotecting Eper teszt 🍓 Az agarlemez a kísérlet után veszélyes hulladék gyűjtőbe megy #eper#szamóca#agarlemez#agarplate#teszt#nekedbe#pusztuljonforyouba♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita