Az idén várható termésről, a fagyok okozta károkról és a várható árak alakulásáról beszélt Bódi Andrea spárgatermesztő. “Két hét késésben vagyunk, mert nagyon hideg volt. Elfagyott a spárga, de most még akármilyen jó idő is lehet, teremhet akármilyen sok – de nem valószínű, két hét kiesett mindenképpen. Úgy sejtem, az idei árak kicsit magasabbak lesznek, mint tavaly, nem nagyon hiszem, hogy ezer forint alatt lesz spárga a boltokban” – kezdte a Mokkában Bódi Andrea spárgatermesztő. Azt is elmagyarázta, mennyi munka van a zöldség termesztésében – így érthető a magas ár is.
Hosszú évek kemény munkája
“Mindennap végigjárjuk a földet és leszedjük azt, amelyik elérte a 20 centit. Igazából a jéghegy csúcsa a szedés, mert ott kezdődik a spárgatermelés, hogy a picike magot elültetjük, növelünk belőle egy palántát, megint elültetjük, két évig gondozgatjuk, lesz neki egy szép nagy gyökere, kiültetjük a földre, négy év múlva először kiszedjük.”
Noha a belföldi fogyasztás évek óta nő, de az évi negyed kilogrammos fejenkénti fogyasztás még mindig alacsony – érdemes tisztában lenni a zöldség jótékony hatásaival, és többet fogyasztani belőle. A zöld spárgában rengeteg a C vitamin, éppen jól jön tavasszal, amikor már teljesen ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre. Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, fogyókúrázóknak is ideális, ugyanis kevés benne a kalória, vízhajtó, enyhe hashajtó, de a kismamák eszik, mert magas a folsavtartalma. Másik népszerű fajtája a fehér spárga, ami nem látja a napot, ezért marad fehér. A termesztő még egy jó tanácsot is adott a vásárlóknak: ha a spárga vége nincs beszáradva, nyomás után pedig roppan, akkor biztosak lehetnek benne, hogy friss áruval van dolguk.