A járványhelyzet miatt hosszú ideig nem lehetett látogatni az éttermeket, vendéglátó egységeket. Volt, amelyik bezárt, míg több folytatta vagy éppen a kialakult helyzetre való tekintettel elkezdte a házhoz szállítást, így tovább üzemelt, igyekezett túlélni és megtartani az alkalmazottakat. Kis segítség volt, hogy novemberben a kormány 27-ről 5 %-ra csökkentette az áfakulcsot a házhoz szállított valamint az elviteles ételekre és italokra. A kedvezmény augusztus elsejéig tartott, amit a vásárlók bizony meg fognak érezni: a Vendéglátósok Ipartestülete szerint időközben a nyersanyag és a munkaerő is drágult, így kénytelenek lesznek rájuk hárítani az éttermek az adó visszaemelését.
“A közte lévő 22%-ról beszélünk, amelyet átvállalni a vendéglátósok nem tudnak” – kezdte Kovács László, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke az RTL Klub Fókusznak. Tapasztalatai szerint a vendéglátósok kivárnak és számolgatnak, miként tudják mérsékelni a drágulást, de sajnos akár 5-10-15%-kal kénytelenek emelni az árakat még azok is, akik nagyon lojálisak, nagyon szeretnének a vendégek kedvébe járni és megtartani őket. Egy pécsi étteremben például csak az elviteles és a házhoz szállított termékek árában következett be drágulás, az étteremben nem változnak az árak. Ez azért van, mert az áfa változása 450 forintos plusz költséget jelent. Sokan még nyaralnak, így szeptember-októberre derülhet ki, mekkora visszaesést okoz a drágulás.