Az ország epertermő vidékein elindult a szezon. Már a szabadföldi eper is elérhető, nem csak a fóliában érett meg a termés.
A szokásosnál melegebb tavasznak köszönhetően az eper már két három héttel korábban beért a földeken – számolt be az ATV Híradója.
Egy Pécs melletti farmon sok éves hagyomány a szedd magad akció. Így az üzleteknél olcsóbban vehet epret az, aki vállalja, hogy a helyszínen szedi le. Így kilónként már 900 forintért is hozzá lehet jutni a finomsághoz.
Az epertermelésre szakosodott vállalkozók egyre kevésbé tudják gazdaságosan előállítani a termést. Egy Nagykanizsa szomszédságában lévő birtok vezetője arról nyilatkozott, hogy az árakban már nem lehetséges a költségeik növekedését érvényre juttatni.
Boros Barnabás arról beszélt, hogy hiába lenne indokolt az árak emelése, lehetetlen kivitelezni, ez pedig bizonytalanul hat a termelésre.
Biztosan állíthatom, hogy jó vége nem lesz, sőt, csak rosszabb lesz. Még lehet, hogy az lesz az egyetlen kérdés, hogy mikor fogjuk abbahagyni
– fogalmazott Boros.
Pedig a termelői eperre nagy az igény, leginkább olyanok vásárolnak közvetlenül a gazdáktól, akiknek kifejezetten fontos a minőség. A termelők úgy vélik, mintegy három hétig tart majd a gyümölcs szezonja.