Az iparági szakértők úgy vélik a burgonya után a rizs lehet a következő élelmiszer, amely nagy mértékben meg fog drágulni. A jelenség hátterében már nem feltétlenül az elszálló energia- és műtrágyaárak keresendők, hanem az orosz-ukrán háború hatásai is.
Az európaiak rizsfogyasztása a kontinens déli területeire jellemzőbb. A spanyolok vagy az olaszok fejenként évi 6-18 kg-ot is megesznek átlag, ugyanakkor ez északi népeknél legfeljebb 3,5-5,5 kg rizs fogyasztása a jellemző.

Ezen a skálán mi magyarok nagyjából középtájékon vagyunk, ami azért így is évi 40 ezer tonna rizs elfogyasztását jelenti idehaza.
Ráadásul a KSH adatai szerint a hazai rizsfogyasztás évről évre folyamatosan nő.
A rizst köretként legegyszerűbben a török rizsnek is nevezett bulgurral lehet helyettesíteni, amely igazán egészséges, rozsban gazdag élelmiszer. De jól járunk a hajdinával is, amely többféle B-vitamint is tartalmaz.