A Penny Market egyik németországi boltjában 16 élelmiszer dupla árcímkét kap: az egyiken az az ár látható, amit a pénztárnál fizetni kell érte, a másikon pedig, amennyibe akkor kerülne, ha beleszámolnák az árába az előállításához igénybe vett összes környezeti erőforrást – írja a magyarmezogazdasag.hu, hozzátéve: az augsburgi egyetem kutatása alapján kalkulált számok megdöbbentőek.
A kutatók egyebek között azt vették figyelembe, hogy mennyi üvegházhatású gázzal jár, mire egy-egy termék eljut az üzletek polcaira, illetve számszerűsítették a túltrágyázás következményeit, valamint a folyamatok energiaigényét is.
A végeredmény főleg a húsoknál és más állati eredetű termékeknél megdöbbentő: egy félkilós darált hús ára 173%-kal lenne magasabb a bolti árnál, ha a rejtett költségeket is figyelembe vennék, vagyis 2,79 euró helyett 7,62 eurót kellene fizetnünk érte (kerekítve kb. 1000 forint helyett kb. 2500-at). A tej 122%-kal lenne drágább, a gouda sajt 88%-kal, a mozzarella 52%-kal.
Lényegesen kisebb a rejtett költség a zöldségeknél és gyümölcsöknél. További érdekes adatokat itt olvashatsz.