Fájdalmasan megdrágult az ikonikus magyar desszert - "Inkább egyenek ketten egy szeletet"
Korábban többször is írtunk a kakaó világpiaci árának növekedéséről és ennek következményeiről: egyes csokoládék összementek a boltok polcain, míg más gyártók az áraikat emelték a termékméretek csökkentése helyett. A magyarok kedvelt édessége, a dobostorta is jelentősen drágult az alapanyagárak növekedése miatt, számol be a Délmagyar.
Nemrég még 1180 volt, most 1350 forint a dobostorta
Az éghajlatváltozás, a munkaerőhiány és a fokozódó kereslet mind hozzájárulnak a kakaó világpiaci árának emelkedéséhez: két év alatt több mint négyszeresére, tavaly pedig kétszeresére emelkedett a kakaóbab ára. A csokoládétartalmú termékek emiatt várhatóan 10-20 százalékkal drágulnak majd.
Jelenleg 7 és 20 ezer forint között van a csokoládé kilója.
Azt mondták, az ünnepek után megáll a kakaó és csokoládé árának emelkedése, de nem állt meg. A csokoládé ára háromszorosára emelkedett” – mondta a Délmagyarnak Gyuris László mestercukrász, a szegedi A Cappella és a Virág Cukrászda üzemeltetője. Az alapanyag drágulása mellett a magyar cukrászoknak és csokoládé-gyártóknak az inflációval, az emelkedő energiaárakkal és munkabérekkel is meg kell küzdeniük, ami tovább növeli termékeik árát.

“Ez a szelet dobostorta nem olyan rég még 1180 forint volt, most 1350. Ennek egyik fő oka a kakaó világpiaci ára az adók mellett. A dobostorta azon kívül, hogy minőségi csokoládét tartalmaz, kakaóvaj tartalma is jelentős, hiszen nem margarinnal készül. A kakaóvaj pedig még a csokoládénál is drágább.
Aki finomat akar enni, annak szerintem ez még mindig egy megfizethető összeg. Inkább egyenek ketten egy szeletet, mint egy olcsóbbat margarinból és tortabevonóból
– javasolja a mestercukrász.