A görögdinnye sokak nyári kedvence, a nagy melegben nincs is frissítőbb az előre behűtött gyümölcsnél. Gyerekkorunkban a faluhelyen alig vártuk, hogy meghalljuk a dinnyeárusok hangját, akik autóval járták a települést, kiabálva, hogy “dinnyét vegyenek!”. S míg nagyszüleink kenyérrel ették a finomságot, mi nyakig ragacsosak voltunk a levétől, ahogy beleharaptunk a nagy gerezdbe. Ahogy napjainkban is, volt aki a piacon, a helyi termelőnél, vagy pedig a boltokban szerezte be a csemegét, most a Fortepan gyűjteményéből válogattunk képeket a régi idők dinnyézéseiről.
Kedvező az idei dinnyeszezon
Egyébként az ide dinnyeszezon kedvezően alakul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közlése szerint: a kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló.
A NAK, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piaci körképe szerint július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a betakarítás, előtte a déli országrészből, majd Hevesből érkezett a dinnye. A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna volt az első, már június közepén szedték a termést, amely szeptemberig is kitarthat. Baranyában akár szeptember második feléig is elhúzódhat a dinnyeszezon, a kiváló cukorfokkal rendelkező dinnye iránt nagy a kereslet. A békési termesztőkörzet szintén megtalálta a felvevőit, külföldre is jut az itteni dinnyéből. A betakarítás augusztus 10. körül érhet véget, de számos termelő a hónap második felére is ültetett dinnyét – írták.