A hazai görögdinnye-termelők többsége még mindig a hagyományos 10-20 kilós dinnyét termesztik, holott idehaza is növekszik az igény az úgynevezett koktél-, vagy hűtőszekrény-dinnyékre – nyilatkozta a Népszavának Göcző Mátyás.
A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke elmondta, a magszegény vagy mag nélküli, a frizsiderben kényelmesen elhelyezhető gyümölcs egyre kedveltebb a vásárlók körében.
Becslések szerint a hazai termőterület 18-20 százalékán termesztenek már magszegény, illetve magnélküli fajtákat, ezek egy részét exportra szánják – árulta el a szakember. Hozzátette: a magyar gazdáknak nagyon meg kell küzdeniük a csomagolástechnikában és marketing terén előnyben lévő olasz és a spanyol versenytársakkal a piacokért.
Míg tavaly is még 4800 hektáron termesztettek a magyar gazdák görögdinnyét, addig ez a terület idén nagyjából 4100-4200 hektárra csökkent. A lanyhuló termelői kedvhez az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás mellett a nyomott felvásárlási árak is hozzájárulnak – nyilatkozta Göcző Mátyás a Népszavának.