A csirimojó egy szubtrópusi fa, régóta jelentős kiterjedésű ültetvényeken nevelik Spanyolország Andalúzia tartományában, szeptembertől május 15-ig folyamatosan képesek a spanyol termesztők ellátni az ízletes gyümölcsével a kereskedőket. “Eladásunk 75%-a a hazai piacra, 25%-a pedig exportra kerül. Csirimojóinkat Dániába, Belgiumba, Németországba, Hollandiába, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Portugáliába szállítjuk, valamint Marokkóba, ahol prémium szupermarketekkel dolgozunk” – mondta a freshplaza.com-nak José Antonio Vallejo, az Agro Jete menedzsere.
Kihívásokat hoz a termelés
A járványhelyzet ellenére tavaly elég magas volt iránta a kereslet, és nagy valószínűséggel a többi európai fogyasztó is hamar meg fogja kedvelni ezt a gyümölcsöt annak kellemes íze és magas vitamintartalma miatt – írja az Agroinform.
Egyre nagyobb iránta a kereslet, ami több problémát is felvet. Egyrészt próbálnak kevesebb magot tartalmazó fajtát találni, emellett törekednek arra, hogy meghosszabbítsák a gyümölcs szüret utáni eltarthatóságát. Arra is ügyelniük kell, hogy ne zúdítsanak egyszerre túl nagy mennyiséget a piacra, mert az újabb konkurenseket vonz a termelésbe, és lerontja az árakat – ahogy az avokádóval és a mangóval történt. Ezek esetén a termőhely nagysága és a gyümölcs mennyisége ugyanis exponenciálisan nőtt az elmúlt 8-10 évben világszerte, de mindig eljön az az idő, amikor már nincs helye további növekedésnek – véli José Antonio Vallejo.