A Maradok a pénzemnél blog a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásai illetve fogyasztói igények alapján a következő szempontok szerint értékelte a vakteszten részt vevő termékeket:
- Illat: füstölt illatot vártak, intenzívebben. A fűszerek illata megjelenhet, viszont ez azt is jelzi, hogy nem kellőképpen füstölt a kolbász, tehát nem kaphat a nem füstölt illatú magas pontszámot, bármilyen finom fokhagymás-köményes illata is van.
- Állag, állomány: nagyon fontos a metszéslap minősége, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is jelez. Sőt már szeleteléskor is megítélhető az állag részlegesen. A gumis, túl rugalmas kolbászok nem természetes állagúak. A metszéslap (szeletelés után a kolbász vágási felülete) nagyon árulkodó: a egyenletesen darálás, homogén keverés alapelvárás. Ezen túl az érettebb kolbász felülete vágás után simább, a zsírgömböcskék sem szálasodnak. Egész fűszerként csak a kömény jelenik meg, ami jó minőséget sejtet, de ezt csak kóstolás után jelenthetjük ki. A pirospaprikának szép pirosra kell színeznie a kolbász textúráját, a narancssárga-világosabb szín Magyarországon alacsony minőségű paprikára vagy épp kevés fűszerpaprikára utal a kolbászban.
Nem lehet rágós, mócsingos, se gyurma állagú a száraz kolbász.
- Íz: a hagyományos, magyar kolbász összetevői a sertéshús, a só, a bors, a pirospaprika (édes és csípős), a kömény, sertésbél és a füst. Tehát természetes, a száradás folyamán összeérett ízeket kell tapasztalni. A füst íze jelenjen meg, a rossz füstölés miatt keserű lehet a kolbász külső rétege.
- Hústartalom: ezt nem értékelték külön, ám 150 g húsból készült 100 g kész kolbász, ami annak köszönhető, hogy a száradás folyamán ennyi vizet veszít a kolbász. Az esetek 80%-ban igaz az, hogy a magas hústartalom (150 g/100 g) már a minőség egyik jele.
A tesztgyőztesen kívül egyébként mindegyik tartalmaz tartósítószert, nátrium-nitritet, ami egy teljesen elfogadott és széles körben használt hús tartósító.
A vakteszt eredménye:
Utolsó helyen az S-Budget parasztkolbász, melynek egységára: 4483 Ft/kg, előtte holtverseny a 4490 Ft/kg árú LIDL Hazánk Kincsei gyulai kolbász és a Privát Hús parasztkolbásza között, ez utóbbi 6650 Ft/kg egységárú. A következő helyezésen is ketten osztoznak, a LIDL Hazánk Kincsei csabai kolbász, egységára: 4490 Ft/kg, valamint a Kurucz prémium csípőskolbász, egységára: 5990 Ft/kg. Kilencedik helyen a Szerencsi prémium szárazkolbász, egységára: 3990 Ft/kg és a PIKOK paprikás kolbász, egységára: 3490 Ft/kg.
A nyolcadik helyen nincs holtverseny: ezt a Tesco csabai szárazkolbász szerezte meg kereken 8/10 ponttal, egységára: 4490 Ft/kg.
Beelőzte a 7738 Ft/kg egységárú Gyulai szárazkolbász „Tradíció és minőség”, és a PENNY Karát szárazkolbász, egységára: 3490 Ft/kg. Előttük a SPAR parasztkolbász, egységára: 4988 Ft/kg, míg éppen lecsúszott a dobogóról a PICK míves parasztkolbász 8557 Ft/kg egységárral.
A dobogón fej-fej mellett a Tesco gyulai szárazkolbász 4490 Ft/kg egységárával, és a Gyulai szárazkolbász „Hagyomány és szeretet”, egységára: 7738 Ft/kg. Első helyre került, ezzel a vakteszt győztese a Gyulai Natural szárazkolbász adalékmentes, egységára: 8738 Ft/kg, 9 pontot ért el a 10-ből.