A cseh kormány rendelete értelmében nem lehet kiolvasztott pékárut eladni frissen sütött termékként – írja a Blikk.hu. A kettő között ugyanis különbség van: míg az első termékfajtát a fagyasztásból kiolvasztva sütik meg (gyakorlatilag már félkészen van eleve a boltok hűtőiben), addig a friss pékárú egy hosszadalmas folyamat után kerül a sütőkbe, mindenfajta hűtés nélkül.
Sok vásárló eleve azért megy a bolthálózatok üzleteibe, hogy pékárut vásároljon, azonban nem mindegy, hogy milyen minőségben kapja kézhez azt. A cseh kormány előírta, hogy a fagyasztott alapból készült pékárukat nem szabad frissként árulni, semmilyen módon sem.
Az ilyen termékeket kötelezően fel kell címkézni „felolvasztva” vagy „fagyasztott félkész termékből készült” felirattal. Ennek elmulasztása esetén a kereskedők akár többmilliós bírságot is kaphatnak, cseh koronában.

A fagyasztott félkész pékáruk ugyanis nemcsak technológiailag, hanem összetevőikben is eltérnek a hagyományos friss termékektől: tartalmazhatnak stabilizálókat, emulgeálókat és más adalékokat, amelyek a tészta állagát a fagyasztás alatt is megőrzik.
A tésztákhoz sokszor olyan anyagokat adnak, amelyek megakadályozzák a jégkristályok képződését a gyors fagyasztás során. Ilyen például az E466, a karboximetilcellulóz, amely stabilizálóként működik, de egyes országokban tiltott a felhasználása.
A cseheknél egyértelműen meghatározták: csak az a pékáru számít frissnek, amelynek gyártási folyamatát nem szakították meg fagyasztással, és amelyet 24 órán belül eladásra kínálnak. A szabályozás vonatkozik mind a kenyerekre, mind a péksüteményekre.