Idehaza télen kevés kereskedő meri bevállalni, hogy cseresznyét is értékesítsen, pláne ha olyan messziről érkezik az, mint Chile, hiszen az árát a távolság is jelentősen felsrófolja.
Budapesten a Mollie’s Deliciousben viszont úgy érezték, belevágnak az értékesítésébe, bár az ára igazán borsós, ugyanis 15 ezer 990 forintba kerül egy kiló chilei cseresznye – írja a Blikk.hu. Ezért még darabra is adják: egy szemért 320 forintot kérnek az üzletben. Ugyanakkor a tulajdonos is csak szerényen rendelt, mindössze két kilónyit, mintegy kuriózumként.
A chilei cseresznye amúgy jóval nagyobb a magyar rokonainál, és a lap munkatársa szerint kellően húsos is. A zamata pedig a hazai cseresznyeszezon korai gyümölcseinek ízvilágát hozza vissza.
Arra, hogy miként őrzi meg ízét, – ami alapján azt hihetnénk, mintha csak tegnap szedték volna le a fáról, és nem is több, mint tízezer kilométerről utazott volna – Hunyadi István kertészeti szakértő adta meg a választ.
Eszerint a cseresznyét már szüretelés előtt olyan, nem mérgező és ízét sem befolyásoló készítményekkel kezelik, melynek hatására tovább eláll. A szedésénél pedig azonnal lehűtik néhány fokos vízben. Így még az egyébként 38 napos út után is friss marad.