A Frei Tamás nevével fémjelzett Café Frei kávézólánc 17 éve növényi zsír alapú habot használ „tejszín” néven, ami ellentétes az uniós előírásokkal – írja a Szeretlekmagyarorszag.hu, a 444.hu írására hivatkozva.
Az EU szabályai szerint a tejszín és tejszínhab megnevezéseket kizárólag állati eredetű, tej alapú termékekre lehet alkalmazni. A problémát nemrég tárta fel a nyilvánosság előtt a Termékkritikus nevű tiktokker-blogger, aki fogyasztói kifogás miatt hívta fel erre a figyelmet, és megtette bejelentést a fogyasztóvédelemnél és a Gazdasági Versenyhivatalnál.
A kávézólánc elismerte a hibát, és ígéretet tett arra, hogy módosítják a kávélapok tartalmát. A blogger szerint a növényi hab használatának oka az alacsonyabb költség, mivel a valódi habtejszín drágább, így a növényi alapú készítmény anyagilag kedvezőbb a kávézólánc számára.
Méhesfalvi Éva, a Café Frei termékfejlesztési vezetője a 444.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a vásárlóiktól soha nem érkezett kifogás a növényi hab miatt, hogy az “tejszínként” lett feltüntetve.
A hibánkat elismerjük. Növényi zsír alapú készítményt használunk, amiben van egyébként állati összetevő is. Az ember otthon, a hétköznapi szóhasználatban is tejszínnek nevezi a gyerek kakaójába nyomott palackos habot
– mondta, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Fre Cafe nem anyagi haszonszerzés céljából tett így, mert a tejszín elnevezés miatt akár rosszul is járhattak volna.