Újabb termékkörök esetében teszi kötelezővé a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium – írja a Magyar Nemzet. A tárca idén januárban elsőként a sertéshús esetében vezette be a szigorítást, és Nagy István agrárminiszter szerint az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Július 15-étől a juh-, a kecske- és a baromfihús esetében is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot. A kézzel írt vagy nyomtatott cetlik helyett a kereskedők digitálisan is feltüntethetik a jelölést.
Nem csak a húsokat érinti a szigorítás, a hónap közepétől a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél – a bolt méretétől függetlenül – zászlóval is jelölni kell a magyar terményeket. Ezen kötelezettség alól egyedül a termelői piacok mentesülnek – írja a lap.
Az intézkedéssel a tudatos vásárlást, a magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését kívánják lősegíteni.
A tojásra is kiterjesztenék
Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az intézkedés nyomán arra számítanak, hogy ha szolidan is, de élénkül a magyar vágó-, illetve feldolgozóüzemekből származó baromfihús fogyasztása. Ugyanakkor a terméktanács szerint a baromfihúsok mellett az étkezési tojásra is ki kellene terjeszteni a jelölési kötelezettséget.
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint a szigorításnak elsősorban a késő őszi, téli időszakban van nagyobb jelentősége, amikor a magyar termények mellett nagy mennyiségben jelennek meg a külföldről érkező zöldségek és gyümölcsök.