A gyümölcsipar újabb áttörést ért el: brit kutatók olyan banánt alkottak, amely hámozás után akár egy teljes napig megőrzi frissességét és sárga színét – írja a Blikk.
Az újítás révén a banánok tovább maradhatnak frissek, csökkentve az élelmiszer-pazarlást, miközben ízük és állaguk a szokásos marad. Bár igazán népszerű és egészséges a banán, az egyik legnagyobb gond a gyümölccsel, hogy meghámozva hamar megbarnul, egyben pépessé is válik. Ez pedig sokat el tud riasztani a fogyasztásuktól.
Mostantól azonban úgy tűnik, ez a probléma már a múlté, ugyanis olyan genetikai beavatkozást végeztek kísérletsorozatuk folyamán a Norwichban működő Tropic vállalat szakemberei, melynek eredményeként csökkenteni tudják a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését.
„Vége a nyálkás, barna banánok korszakának!” – mondta Gilad Gershon, a Tropic vezérigazgatója vizsgálódásaik eredményeként. Szerinte az új banán ízben, illatban teljesen azonos a hagyományossal, de jóval lassabban oxidálódik.

Ez pedig új távlatokat nyithat a feldolgozott gyümölcsök piacán: a Tropic módszere nem klasszikus génmódosítás (GMO), mivel a banán saját génjeit szerkesztik az eljárás folyamán.
Az újfajta, nem barnuló banánt ráadásul már márciusban elkezdik forgalmazni Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is.
A Tropic itt nem áll meg, már olyan eljárás dolgoznak, amellyel a banán érlelési folyamata jelentősen lelassítható, vagyis tovább marad zöld.
Ugyanis bár még nem teljesen éretten adják fel a gyümölcsöt a termelők de a szállítás során a banán képes utólag is megérni, ráadásul olyan gyorsan, hogy kétharmada már azelőtt kárba vész, hogy a boltok polcaira kerülhetne.