A barnulás megjelenését azonban pár apró trükkel el tudjuk odázni – írja a Roadster.hu. Molly Siegler, a Whole Foods Market programvezetője szerint akkor járunk a legjobban, ha már a kiválasztáskor éles szemmel járunk el, és olyanokat teszünk a kosarunkba, amelyek megfelelő érési szakaszban vannak.
Többféle érettséggel rendelkező banánt vegyünk: lehet tökéletesen érett közöttük, hiszen azokat azonnal lehet fogyasztani, de a zöldebbeket pár nap múlva szintén már meg is kezdhetjük.
Amire kevesen figyelnek, de nagyon fontos: a banánt érdemes az otthoni tárolás során a többi gyümölcstől távolabb elhelyezni. Különösen az almával kapcsolatban érdemes ezt betartani, mivel úgynevezett etiléngázt szabadít fel, ami fel tudja gyorsítani a banán érési folyamatait.
Természetesen, ha a banánok gyorsabban kezdenének érni, akkor érdemes a hűtőben elhelyezni a fürtöket. A hideg lelassítja a kémia érés folyamatait. Ha pedig lefagyasztjuk, akkor utóbbit meg is állíthatjuk. Ebben az esetben akár hat hónappal később is felhasználhatjuk például egy smoothie-hoz.
Ha a bebarnulna a banán, akkor sem kell elkeserednünk egyébként, mivel keményítőtartalma cukorrá alakult, azaz még édesebbé vált. Tökéletesen fel lehet használni fagylalthoz, banánkenyérhez vagy más banános desszert elkészítéséhez.