A nyarat idéző áprilisi hétvégén gyenesdiási vendéglátóhelyeket keresett fel az RTL stábja, amely arra kereste a választ, hogy milyen étel- és italárakra számíthatunk idén a Balatonon.
A tudósításból kiderül, hogy például a hagyományos ételek kedvelői egy adag babgulyásért 2390, a harcsapaprikás túróscsuszával adagjáért, valamint a hortobágyi palacsintáért is 2990 forintért juthatnak hozzá.
Az egyik megszólított vendéglátós elmondta: az előszezonban megpróbálják tartani a tavalyi áraikat, de a főszezontól a vásárlók átlagosan 10 százalékos emelésre számíthatnak.
Ugyanígy vélekedett a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is, aki szerint nem csak a Balatonon, hanem országszerte áremelésekre kell számítani. Kovács László azt mondta, hogy a megemelt árakat a vendéglátósok a kereslethez igazítják az emelkedő költségek és az infláció ellenére is.
“Pontosan azért, hogy ne lépjék át azt az ingerküszöböt, ami a vendégek számára már szinte elfogadhatatlan, a vendéglátósok óvatosan emelnek, 8-10 százalékos emelésekről tudunk a közeljövőben, illetve van, aki ezt már meg is lépte” – mondta az ipartestület elnöke.
Fagyi-körkép
Ha a balatoni nyárról van szó, természetesen nem lehet megkerülni a fagyi árának kérdését sem. Az RTL által megkérdezett vendégek többsége azt mondta, ha kikapcsolódik, nem számít, mennyibe kerül egy gombóc.
A csatorna megjegyzi, 600 forintos gombócárakkal találkozott, ami 50 forinttal több a tavalyi átlagárhoz képest.
A Likebalaton.hu szintén a hétvégén tette közzé balatoni fagylaltkörképét. A magyar tenger tíz települését járták végig, és azt tapasztalták, hogy a legtöbb vendéglátóhelyen 600 forintba kerül egy gombóc, de Balatonlellén például találtak egy fagyizót, ahol még a tavalyi, 550 forintos áron kínálták a nyalánkságot.
A legdrágább fagylaltot Tihanyban mérték, ahol 890 forintba került egy gombóc.
Ugyanott a fagylaltkelyhek ára 3690-5290 forint.