Egy balatongyöröki kávéház dió, bor és füge kombinálásával született, Balatoni mámor fantázianvevű fagylaltkreációja lett a Balaton Fagyija verseny 11. évadának nyertese – számolt be a hirado.hu.
A Balatoni Turizmus Szövetség fagyivetélkedőjén az indulóknak helyi alapanyagok felhasználásával kellett megalkotniuk pályaműveiket, a versenyen összesen 13 környékbeli fagylaltozó és cukrászda indult. A zsűri ízeken túl az alapanyagok felhasználását, a kreativitást, a fagylaltok állagát és díszítését is értékelte.
A versennyel a minőségi, magyar fagylatokra szeretnék felhívni a vásárlók figyelmét, akik a szervezők szerint egy ilyen finomságért akár 1-2 órát utazni is hajlandók, így a fagyinagyhatalomnak számító Balatonra is ellátogatnak pár gombócért.
“Célunk az volt, hogy mielőbb fölhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy a Balatonon rengeteg szolgáltató működik, és nemcsak a nyári főszezonban, hanem tavasszal, ősszel, sőt, sokan, télen is nyitva vannak. Valójában a Nyitott Balaton programsorozatunknak, amelynek ez a fő projektje, pontosan a 4 évszakos Balaton megteremtése, új turisztikai szezonok létrehozása volt a célja” – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
Az idei győztes balatongyörki cukrászda, a Promenád Kávéház immár harmadik alkalommal nevezett be a megmérettetésre.
Tavaly volt egy szaloncukor verseny, ott egy diós fügével lettem az év szaloncukrának a győztese, és gondoltam, hogy a fagylaltban is egy kicsit tovább vinném. Plusz fontos számunkra a Balaton Fagyinál, hogy regionális alapanyagokat használjunk
– fogalmazott Vadócz Jenő vezető cukrász a Balatoni Mámor nevű, vörösboros, fügeöntetes diófagylaltról.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke elmondta, az idei felhozatal erős volt, nem volt könnyű választani. Volt őszibarack-rebarbarás, édes tejfölös málnazselés, bazsalikomos málnás kókuszos, de
még hekkes fagylalt is felbukkant a mezőnyben.