Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér, hogy csak néhányat említsünk a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül.
A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak – olvasható a szövetség honlapján.
A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön,
döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.
A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt – írják.
A zsűrizés eredményére még várni kell, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.
A szakmai zsűri tagjai:
Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője,
dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója
Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója
Nardai Anita – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője
Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője,
és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
A döntőbe jutott kenyerek:
SZENT ISTVÁN NAPI KENYÉR KATEGÓRIA
Édesburgonyás kenyér – Rubók Kft – Vecsés
Falusi kovászos burgonyás kenyér – Heim Sütöde Bt – Dunabogdány
Kézműves kenyér – Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske
László kenyér – László és Szász Kft – Budapest
Nagyi kenyere – Rábai Sütöde Kft – Monor
Napkenyér – Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske
Telki parasztkenyér(kölessel és mangalicazsírral) – Kovászda KKT – Telki
INNOVATÍV KENYÉR KATEGÓRIA
Burgonyapelyhes cipó – Körös Pékség Kft – Kőrösladány
Édesburgonyás-kakukkfüves vekni – Coop Kápolna Zrt – Kápolna
Kézműves magvas kenyér – Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske
Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér – Szegedi Sütödék Kft – Szeged
Okoskenyér – m-GEL Hungyary Kft – Budapest
Tokaji Aranykenyér – Balmaz-Sütöde Kft – Balmazújváros
Vásári Káposztás kenyér – Szega Camembert Kft – Budapest