“Emberre nézve valószínűleg rákkeltő lehet”- ezt mondhatja ki az Egészségügyi Világszervezet az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerről a Reuters szerint. Az aszpartámot a WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) vizsgálta felül.
Ugyanakkor az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat egy személy biztonságosan. Ezt az előírást a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA állítja majd ki.
A Reuters írása szerint a bizottság 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható az elfogadott napi mennyiségen belül. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélybe kerüljön. Ezt a véleményt a nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották, többek között az Egyesült Államokban és Európában is.
De miben is van még aszpartám a diétás italokon – például a zéró kólán – kívül?
Ilyen édesítőszer világszerte több ezer termékben lehet, köztük a cukormentes rágógumikban, fagylaltokban, sportitalokban, gyümölcslevekben, asztali édesítőszerekben.
A WHO valószínűleg a jövő héten teszi közzé a jelentését.