Bármilyen meglepő, Lengyelországban egy kiló krumpli mindössze 170-175 forint, szemben a hazai 400-500 forint között mozgó árral – írja a Portfolio.hu. A vöröshagyma esetében is hasonló a különbség: míg idehaza 319 forint volt az akciós legalacsonyabb ár (teljes áron 399), a lengyeleknél csupán 240–250 forintot kérnek érte.
A látványos különbségre Vázsonyi László fejlesztőmérnök az Agrár Milliók videójában hívta fel a figyelmet, ahol egyben magyarázatot is adott minderre. Az ok nem nem elsősorban az árrésstop vagy a különadó, hanem az, hogy idehaza túl keveset termelnek ezekből az alapvető élelmiszerekből, túl drágán.

Ezért behozatalra szorul a magyar kereskedelem, amire már végképp nincs hatása, hiszen a külföldi piac diktálja az árakat.
Az agrárium egyik legfőbb gondja ráadásul a vetőmag-előállítás hiánya. A hazai árak csak akkor csökkenthetőek tartósan és hatásosan, ha a termelés nemcsak az itthoni igényeket, hanem az exportot is képes kiszolgálni.
A különadók és ársapkák Vázsonyi szerint csak átmeneti megoldások. Hosszú távon olcsóbb termelési költségekre, hazai fajtákra és hatékonyabb agrárstruktúrára lenne szükség ahhoz, hogy a krumpli, a hagyma és más hasonló termékek ára versenyképesebb legyen.