A baromfitartók is minden idők eddigi legmagasabb takarmányáraival kénytelenek szembesülni, így az áremelkedési folyamat a baromfi termékpályákat sem fogja elkerülni – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.
Mivel a takarmányköltségek teszik ki az élőálat-előállítás önköltségének kétharmadát, elkerülhetetlen, hogy a vágóhidakra és onnan a kereskedelembe is magasabb áron kerüljön az élőállat, illetve az állati termék – részletezte az elnök.
Csorbai Attila úgy véli, a grillszezonra, május-júniusra alakul ki olyan helyzet, amelyben a kereskedelemnek is muszáj lesz ezeket a költségemelkedéseket teljes egészében átvenni, a folyamatnak pedig a fogyasztói árak emelkedése lesz következménye.
A baromfipiacon az élőállatárak emelkedése már megkezdődött, és a piaci szereplők most azon dolgoznak, hogy a kereskedelem elfogadja a költségnövekedések miatti áremelést. Jelenleg leginkább az étkezési tojásnál és a pulykánál jellemző, hogy sikerült “felfelé lépegetni az árakban” – nyilatkozta a lapnak a BTT elnök-igazgatója.