A szarvasmarha-fogyasztás az utóbbi években lassú növekedésnek indult, ám a baromfi- és a sertéshússzektorban már napirenden lévő drasztikus áremelések legkésőbb jövő tavasszal ezt a terméket is érintik – írja a Világgazdaság.
A KSH adatai szerint a marhahúsfogyasztás területén a 2013-ban bekövetkezett 2,2 kilogrammos mélypontot követően lassú növekedés kezdődött. Ez évre egyes becslések szerint 4,5-5 kilogrammos fejenkénti mérték prognosztizálható, de optimista előrejelzések akár a 8-10 kilós fogyasztás elérését is lehetségesnek tartják az elkövetkező években.
E trend folytatódása azonban nagyban függ attól, hogy milyen minőségű és árú marhahús lesz elérhető a kiskereskedelemben a 2022 tavaszára előre jelzett drágulás után, amely az inputárak emelkedése miatt elérheti a 40 százalékot – írja a lap, hozzátéve, hogy a nagy marhatartó államokban már megtörtént az áremelkedés.
Magyarországon, illetve Európában a kukorica- és az üzemanyagárak drasztikus emelkedése az, ami kikényszeríti a drágulást.
A hatalmas áremelés ellenére a brazil és az argentin húsmarha – csakúgy, mint az ír vagy a lengyel – jelen van a magyar húskereskedések polcain. Drágább ugyan, mint a kínálat túlnyomó részét kitevő „kiselejtezett” tejelő tehén, de jelentősen olcsóbb, mint a hazai legelőkön hízott jószág húsa, amit elsősorban a turizmusra támaszkodó mediterrán országokban értékesítenek – olvasható a Világgazdaság cikkében.