Közeleg a február elseje, amikor is életbe lép hét termék esetében a kormány által elrendelt árstop, ám még sok a kérdés az árusokban – többek közt a Fény utcai piacon. Egyesek még nem is olvasták a kormányrendeletet, pedig napokon belül az október 15-i árhoz kell visszatérniük, amit április végéig kell tartaniuk majd.
Eközben meglepetésként érte a Baromfi Termék Tanácsot a kormány bejelentése, Csorbai Attila szerint húshiányra kell készülni, mivel az ágazat, így is nehéz helyzetben van. A drasztikusan megnövekedett költségek miatt a termelők nem is nagyon akarják lefogadni az állományokat, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni – derült ki az ATV Híradójából.
Kevesebb csirke lehet a boltok polcain. Az árbefagyasztás miatt a kereskedőknek az októberi árakon kell februártól értékesíteni, míg a tenyésztők költségei folyamatosan nőnek.
A liszt árának befagyasztásáról is sok a kérdés a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségénél, leginkább a kereskedelmi árrést érinti.
Noha a csirkemellfillé ára emelkedett egy év alatt, a sertéscomb ára viszont tavaly csökkent, árát mégis rögzítették – szemben krumpliéval, ami 30,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. A GKI vezetője szerint azért ezek árát fagyasztották be, mert relatíve kis súlyt képviselnek. Nagyságrendileg fejenként 500 forintot lehet megspórolni egy 10-15 százalékos áremelkedés után – írja a Napi.hu.