Búcsút inthetünk a lángosnak: más ételekkel együtt kiteszik az aluljárókból
Jelentős változások jönnek a budapesti aluljárókban: kedvenc ételeinket már nem árusíthatják, végleg száműzték ezeket – írja a Blikk.
A fővárosi aluljárókban működő vendéglátóhelyek számára, ennek részeként a jövőben nem lesz engedélyezett a helyben sütés. Ezzel így olyan közkedvelt finomságok, mint a lángos, meleg szendvics, gyros, sült kolbász, rántott hús vagy kürtőskalács, már nem készülhetnek az aluljárókban.
A tiltás mögött több üzletkialakítási és higiéniai gond áll. A Főpolgármesteri Hivatal indoklása szerint az aluljárókban működő büfék és pavilonok nem rendelkeznek a helyben sütéshez szükséges megfelelő szellőzőrendszerrel.
A sütés során keletkező kellemetlen szagok és a zsírgőz kicsapódása a légcsatornákban jelentős gondot okoz, mivel ezek tisztítása rendkívül nehézkes. Emellett az ételek készítéséhez használt olaj és zsír gyakran nem megfelelő csatornahálózatba kerül, ami veszélyezteti az esővíz-elvezető rendszer tartós és megfelelő működését.
„2025. január 1-jétől az összes budapesti aluljáróban tiltott tevékenység már a helyben sütés” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal, kiemelve, hogy az érintett vállalkozásokat időben értesítették a változásról.
Bár gyakorlatilag az aluljárókban főként helyben sütött ételeket érte meg árulni, és ezzel a rendelettel a pavilonok nagy része üresen fog kongani, a bérleti díjukat nem fogják csökkenteni.