Baj van a szalonnával - nagyon nem ajánlanak egy elkészítési módot, sok problémád fakadhat belőle
Manapság minden valamirevaló gasztroblogger air fryerben süt, külön recepteket fejlesztenek a forró levegős sütőkre, az internetes keresésekben is ez az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő konyhai kütyü. A rajongás oka, hogy az air fryer készülékek meleg levegőt használnak a sütéshez, és mivel így az ételeket hozzáadott olaj nélkül, vagy nagyon kis mennyiségű zsiradékkal süthetjük meg, egészségesebbé válnak kedvenc fogásaink.

Mire jó egy air fryer?
Az air fryer gyakorlatilag olyan, mintha egy picike légkeveréses sütő, de mivel itt a forró levegő kisebb helyen kering, és egy erős ventilátor mozgatja, koncentráltabb és egyenletesebb, ami a sütési eredményen is meglátszik.
Az air fryerben sült ételek kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek, és az olaj és a zsír mellett a kellemetlen szagokat és az órákig tartó szellőztetést is elfelejthetjük.
Az air fryerben sült ételek nem pont ugyanolyanok, mint ahogyan megszoktuk őket, de egyáltalán nem rosszak, és tulajdonképpen szinte mindent, amit klasszikus nagy sütőben sütnénk, air fryerben is elkészíthetünk. A szinte szót azért emeltük ki, mert van olyan élelmiszer, amit nagyon nem javasolnak forró levegős sütőbe. Ráadásul ez a magyar konyha egyik alapélelmiszerének számít.
Mit ne süssünk air fryerben?
Isabella Forgoine, az AO konyhai kisgépek szakértője szerint
a szalonna egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyeket kerülni kell a forró levegős sütő használatakor.
A magas zsírtartalmú szalonna sütés közben megolvad, a zsír pedig a sütő aljába csöpög, ahol zsíros bevonatot képezhet. Ez azért kerülendő, mert egyrészt rendkívül nehéz eltávolítani, másrészt sokkal nagyobb problémát is okozhat idővel: az air fryer teljesítményét is ronthatja.
A szakértő azt javasolja, szalonnás étel elkészítésekor maradjuk a hagyományos, problémamentes serpenyős megoldásnál – olvasható a Senest cikkében.
Azoknak pedig, akik mégis air fryerben szeretnének szalonnás ételt készíteni, a BBC Good Food azt tanácsolja, hogy legfeljebb három szelet szalonnát helyezzenek egyetlen rétegben a kosárba, és a sütést 200°C-on végezzék.
Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az air fryerek takarítása sokaknak okoz fejtörést, ezért gyakran sütőpapírt használnak a gépben. Ez önmagában nem veszélyes, komoly probléma akkor keletkezhet, amikor befejeztük a sütést és kikapcsoltuk a gépet. A cikkben részletesen elmagyarázzuk, mit kell tenni a veszély elkerülése érdekében.